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Recapped Tires  

 
Question: For mobile cranes that make lifts "on rubber," do you consider recap tires an 
acceptable substitution for original equipment? If so, is the replacement of a deficient tire with a 
recap considered a crane alteration?  
Answer: NCC has no fundamental objection to the use of properly made and rated retread tires 
for mobile crane service. NAVFAC P-300 (paragraph 4-1.10.7 of the May 1997 edition) 
provides requirements for retread tires.  

Therefore, retread tires that have the same load rating as the original tires and comply with the 
requirements of NAVFAC P-300 for retread tires are acceptable for use and are not considered 
crane alterations. Any retread tires not complying with the above shall be handled as crane 
alterations. 
 


