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Certifying Cranes Aboard De-Commissioned Floating Drydocks  

 
Question: Which standard applies to wingwall cranes aboard decommissioned floating drydocks? 
Our cranes were formerly certified to NAVSEA Technical Manual (NSTM) chapter 589. The 
drydock and cranes are now Navy-owned, but contractor operated. Does the NSTM still apply or 
should the cranes be certified to P-307?  
Answer: Cranes on naval vessels are not covered by NAVFAC P-307. Contact NAVSEA (Code 
03P7) for requirement for these cranes. 
 


