
Question: 

 
Please clarify NAVFAC P-307, paragraph 6.1.2.  Do the requirements for certification or 
licensure of contractor personnel operating Navy owned cranes engaged in construction 
apply to bridge cranes permanently installed in facilities? 
 

NCC Response: 

The intent of NAVFAC P-307, paragraph 6.1.2 is to require contractors to meet 
29 CFR 1926 subpart CC requirements for Navy cranes used in construction activities. As 
noted by 29 CFR 1926.1438, permanently installed overhead, gantry, and wall cranes 
used in construction are covered by 29 CFR 1910.179 and not 29 CFR 1926.1400 and 
therefore do not require additional certification or licensing beyond P-307, paragraph 6.1.1.  
This will be clarified in the upcoming revision to P-307. 
 




